Zamiast wyrzucać opadłe liście, warto zebrać je do worków, by powstała cenna ziemia liściowa.
Na ziemię liściową nadają się zdrowe liście opadłe z krzewów i drzew ozdobnych. Do przygotowania ziemi liściowej wykorzystujemy liście, które nie zawierają dużo garbników (m.in. brzóz, klonów, lip, leszczyny, grabu, buka, jesionu, drzew owocowych). Do worków nie wrzucamy grubych liści dębu, olchy, magnolii i orzecha włoskiego. Garbniki zawarte w liściach tych ostatnich gatunków hamują wzrost roślin. Uważajmy na liście kasztanowca, gdyż mogą być porażone przez groźnego szkodnika, szrotówka kasztanowcowiaczka (wtedy nadają się tylko do spalenia).
Ziemia liściowa to próchniczne, bogate w substancje mineralne podłoże, które można przygotować samemu. W korzystnych warunkach powstaje w 6 miesięcy. W kolejnym sezonie gotowa ziemia przyda się do sadzenia (zamiast torfu), w roli ściółki i jako podłoże do wysiewów (po rozdrobnieniu i zmieszaniu z kompostem w proporcji 1:1).
Jak zrobić ziemię liściową?
- Suche, zdrowe, opadłe liście zgrabiamy i wkładamy do plastikowych worków.
- Zanim zamkniemy worek, znajdujące się w nim liście zraszamy.
- Zamykamy worek.
- Worek z liśćmi nakłuwamy widłami.
- Worki układamy w ogrodzie jeden na drugim i pozostawiamy na 6 miesięcy.
Zdjęcia: 123RF, film Lovely Garden