Każda pora roku inspiruje do tworzenia ciekawych dekoracji z roślin. Jednak jesienią wybór materiałów i ich kolorów jest wyjątkowo bogaty.
Kolorowe liście różnych gatunków drzew, szyszki, gałązki z owocami, oryginalne dynie ozdobne i sadzonki roślin. To podstawa, z której tworzyć można bardzo wiele kompozycji. Gdy na dworze jest jeszcze dość ciepło, jesienne dekoracje można ustawiać na stole w altanie, na tarasie, na schodach przy wejściu do domu. Potem stopniowo przenosimy się do wnętrza domu i tam mogą nam dotrzymywać towarzystwa\ nawet do Bożego Narodzenia.
W październiku i listopadzie głównym elementem będą opadłe liście z drzew, których kolor i zapach jest jeszcze intensywny. Warto wzbogacać je twardymi owocami roślin, na przykład z róży dzikiej bądź pomarszczonej, owocami głogu, ognika szkarłatnego, irgi, berberysu albo winobluszczu pięciolistkowego. Ciekawym dodatkiem mogą być gałązki trzmieliny pospolitej z różowymi owocami, kwiatostany hortensji albo powojników, grzechoczące owoce pęcherznicy kalinolistnej albo żołędzie w w czapeczkach.
Dekorację można ułożyć w wiklinowym koszyku, obwiązać brązowym sznurkiem, barwną wstążką, ułożyć w drewnianej skrzynce albo bezpośrednio na stole, na przykład na lnianej serwetce przy sztućcach. Girlandy z liści i jesiennych owoców ładnie wyglądają ułożone po środku jadalnego stołu, między nakryciami. To ciekawy pomysł na ozdobienie wnętrza podczas jesiennego przyjęcia. Jeśli chcemy zachować owoce i liście na dłużej, wystarczy je związać sznurkiem i zawiesić albo umieścić w szklanym, rzadko używanym, najlepiej przezroczystym naczyniu. Wtedy będzie można podziwiać urodę roślin przez dłuższy czas.




I nie zapominajmy o świeczkach! Niezastąpionych w długie, jesienne wieczory spędzane w gronie przyjaciół. Jesienny nastrój możemy nadać owijając je kolorowymi liśćmi lub wkładając do wydrążonych wcześniej owoców (jabłek, dyń ozdobnych). Obok można rozsypać albo ułożyć w małych naczyniach wonne przyprawy, orzechy albo suszone bakalie do skubania w czasie spotkania.