Do przygotowania tego przysmaku najlepiej wybrać późne węgierki, takie już trochę podsuszone. Usunąć z nich pestki, a w to miejsce włożyć ćwiartki włoskich orzechów. Ułożyć na kratce i suszyć 45 minut w piekarniku w temperaturze 50-60 stopni.
Można też przygotować farsz z suszonych fig, kandyzowanej skórki pomarańczowej i orzechów włoskich.
Składniki
- ½ kg śliwek węgierek
- 10 orzechów
- 25 dag fig suszonych
- 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Orzechy, skórkę pomarańczową posiekać tasakiem, figi drobno pokroić, włożyć go garnuszka, podlać 2-3 łyżkami wody, lekko podgrzać, a następnie rozdrobnić blenderem, lecz nie na gładką pastę, ale tak, żeby zostały grudki. Z dość lepkiej masy toczyć kulki wielkości laskowego orzecha, umieścić je w wydrylowanych śliwkach. Ułożyć na kratce i suszyć w piekarniku 45 minut w temperaturze 50-60 stopni.
Jeżeli czasu brak, można podobny deser przygotować ze śliwek suszonych lub wędzonych, W takim przypadku cały proces trwa krócej, ponieważ oczywiście nie wkładamy śliwek do piekarnika, wystarczy wypełnić miejsce po pestce kawałkiem orzecha, migdałem lub farszem z fig i orzechów. Warto tylko pamiętać, aby wybrać śliwki suszone miękkie, a nie wysuszone na wiór.