Początek letniego sezonu to czas, kiedy można obserwować pierwsze efekty swoich wiosennych działań w ogrodzie. W tym okresie roślinność jest już w pełni rozwinięta, a niektóre warzywa sezonowe – gotowe do zbioru. Sprawdź, jakie okazy z warzywnika nadają się już do zebrania.
Artykuł sponsorowany
Choć założenie warzywnika w ogrodzie nie należy do najprostszych prac na działce, efekty pracy wynagradzają cały trud. Wraz z końcem wiosny i w pierwszych dniach lata można bowiem zebrać pierwsze okazy sadzone od marca do maja. Dowiedz się, jakie dokładnie warzywa sezonowe są już w pełni dojrzałe.
Nie masz jeszcze warzywnika? W poradniku Ziemovit.pl przeczytasz, jak założyć go krok po kroku.
Zbiory warzyw sezonowych sianych i sadzonych na przełomie marca oraz kwietnia
W marcu i kwietniu można sadzić warzywa, które są w stanie znieść średnie temperatury powietrza i dość intensywne deszcze. Wymagania te spełniają kapusta wczesna oraz kalafior. Zobacz, jak prawidłowo je zbierać.
Kapusta wczesna
Warzywo to będzie rosło i rozwijało się prawidłowo tylko wtedy, gdy zapewnimy mu obfite nawodnienie (najlepiej codziennie) oraz żyzną, lekką glebę. Jeśli chcemy zebrać plon teraz, powinniśmy też zadbać o regularne odchwaszczanie ziemi wokół kapusty, ponieważ bardzo źle znosi ona obecność nieproszonych gości. Pielenie nie pomaga? W takiej sytuacji można sięgnąć po preparat na chwasty marki Ziemovit.pl, który skutecznie usunie wszystkie szkodniki z warzywnika.
Przygotowując się do zbioru kapusty wczesnej, zwróćmy uwagę na twardość główek. Okazy gotowe do wyrwania powinny być dosyć twarde i mieć dobrze rozwinięte, zielone liście.
Kalafior
Kalafiory do prawidłowego wzrostu potrzebują bardzo dużo słońca i związków mineralnych. Pamiętajmy więc, żeby sadzić je w nasłonecznionych częściach ogrodu (np. przy południowej ścianie) oraz regularnie stosować odżywki. Do wszystkich warzyw warto wykorzystać m.in. uniwersalny nawóz ogrodniczy od Ziemovita, gwarantujący zdrowe, smaczne plony. W jego składzie znajdują się bowiem związki zapewniające nie tylko lepszy wzrost, lecz także tworzące naturalną ochronę przed chorobami i szkodnikami.
Kalafiora gotowego do zbioru rozpoznamy po w pełni rozwiniętej róży. Jadalna część rośliny powinna być biała, sztywna i otoczona mięsistymi, zielonymi liśćmi.
Zbiory warzyw sezonowych sianych i sadzonych w kwietniu oraz maju
W kwietniu i maju można sadzić okazy przyzwyczajone do stabilnych temperatur z ewentualnymi, chwilowymi spadkami w ciągu nocy, a także takich, które są odporne na częste deszcze. Warunki te spełniają brokuł oraz sałata. Jak powinno się je zbierać?
Brokuł
Brokuły najlepiej czują się w miejscach nasłonecznionych, a jednocześnie osłoniętych od wiatru. Można je więc sadzić blisko ścian, które tworzą naturalną barierę przed silnymi porywami wiatru. Brokuły sadzi się w glebie próchniczej i żyznej, a także regularnie podlewanej – hodowane w trakcie długo trwającej suszy mogą mieć mało okazałe plony lub w ogóle nie wyrosnąć.
Zbiór brokułów powinien nastąpić jeszcze przed kwitnieniem. Zwróćmy więc uwagę, kiedy róże mają najbardziej intensywny zielony kolor i odetnijmy je od pozostałej części rośliny.
Sałata
Sałata uchodzi za jedno z najprostszych warzyw w uprawie. Warto jednak zapewnić jej jak najlepsze warunki, dzięki którym główki będą smaczne i okazałe. Warzywo to nie ma dużych wymagań w stosunku do podłoża – wystarczy jej ziemia gliniasto-piaszczysta. Pamiętajmy natomiast, aby nie sadzić jej w glebie piaszczystej i suchej, która osłabia plon. Na początku rozwoju sałata potrzebuje dużo słońca, z czasem jednak najlepiej czuje się w miejscu zacienionym. W związku z tym idealnym miejscem będzie dla niej warzywnik ulokowany w półcieniu.
Sałatę zbierajmy stopniowo, ucinając jej liście do 2,5 cm nad powierzchnią gruntu. Jest to tak zwana metoda liściowa, dzięki której pozostałe cząstki liści odradzają się i po maksymalnie 8 tygodniach będą ponownie gotowe do zbioru.
Więc porad dotyczących uprawy i pielęgnacji warzyw sezonowych w ogrodzie, a także innych prac na działce znajdziesz na stronie www.ziemovit.pl.