Uprawa własnych warzyw to wielka przyjemność. Właściciele balkonów i tarasów tez mogą się nią zająć. Aby doczekać się plonów trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach.
Dla warzyw na balkonie lub tarasie najlepiej przeznaczyć dużą, głęboką i stabilną donicę lub uszczelnioną skrzynię. Trzeba pamiętać, że w pojemniku podłoże wysycha szybciej i rośliny należy podlewać częściej niż na tradycyjnej grządce w ogrodzie. Do uprawy w pojemnikach wybieramy gatunki i odmiany o powolnym wzroście, osiągające niewielkie rozmiary i tworzące płytki system korzeniowy.
Rośliny sadzimy w żyznym podłożu do uprawy warzyw. Nie należy przenosić ziemi z pobliskiego ogrodu, ani wykorzystywać zawartości doniczek pozostałej po zeszłorocznej uprawie (np. kwiatów balkonowych). Takie podłoże może zawierać larwy i pędraki szkodników. Jest też pozbawione składników odżywczych potrzebnych roślinom do rozwoju.
Duży pojemnik ustawiamy od razu w miejscu docelowym, dopiero potem wsypujemy na jego dno warstwę drenażu i podłoże. Skrzynie i ciężkie donice warto ustawiać na podkładkach z kółkami, które umożliwiają przesuwanie z miejsca na miejsce.
Pielęgnacja warzyw
- podlewanie – wiosną co kilka dni, latem co dziennie, w czasie upałów wczesnym rankiem i wieczorem
- nawożenie – nawozami naturalnym w płynie
- sprawdzanie, czy nie pojawiły się szkodniki lub oznaki chorób
Gatunki do uprawy w pojemnikach
pomidory, szczypiorek, rzodkiewka, sałata, pietruszka naciowa, seler naciowy, fasola, ogórek, papryka, cebula