Warzywa ozime wysiewa się późną jesienią. Gwarantują wiosną wczesny plon. Są lepiej zahartowane niż te wysiewane wiosną.
Gdzie można uprawiać warzywa ozime? Tylko tam, gdzie podłoże nie jest zbyt ciężkie i gliniaste, ale lekkie, próchniczne, żyzne i przepuszczalne. Dla wysiewanych w październiku lub listopadzie roślin należy przeznaczyć miejsce słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatrów (w Polsce przeważają wiatry z kierunku zachodniego). Na grządkach nie może zalegać woda, a zimą lub wczesną wiosną trzeba będzie je okryć agrowłókniną lub matami słomianymi.
Przygotowanie podłoża
Pod uprawę warzyw ozimych należy dobrze przygotować podłoże – oczyścić je z resztek roślin, kamieni, śmieci. Przekopać i zasilić kompostem lub nawozami jesiennymi zawierającymi potas i fosfor (pozwalają roślinom lepiej przetrwać zimę). Następnie trzeba glebę wyrównać.
Gatunki na uprawy ozime
Jesienią wysiewamy odmiany wczesne i odporne na mrozy. We wrześniu szpinak, w październiku i listopadzie, tuż przed nastanie mrozów, koper, marchew, pietruszkę i pasternak. Późną jesienią przypada również termin sadzenia czosnku i cebuli. Na grządkach wysiewamy nasion więcej niż zwykle (czyli wiosną), gdyż trzeba się liczyć z tym, że niektóre nie przetrwają mrozów.
- Marchew – wysiewamy tuż przed nadejściem mrozów, aby nasiona nie zaczęły kiełkować (XI, XII). W czasie dużych mrozów (przy braku pokrywy śnieżnej) grządki z marchwią osłaniamy cienkimi matami ze słomy lub agrowłókniną. Polecane odmiany – Amsterdamska, Kalina F1, Karo F1, Pierwszy Zbiór.
- Pietruszka – wysiewamy ją podobnie jak marchew, tuż przed nadejściem mrozów (XI, XII). Polecane odmiany – Berlińska, Cukrowa, Lenka, Vistula.
- Koper – wysiewamy w listopadzie lub grudniu w rzędach co 15-20 cm, tuż przed nadejściem mrozów. Koper musi przezimować w postaci nasion. Polecane odmiany – Ambrozja, Amat, Lukullus, Szmaragd.
- Nasiona szpinaku należy wysiać do końca września. W przeciwieństwie do innych gatunków szpinak przezimuje, gdy jesienią roślina wypuści kilka liści. Polecane odmiany – Asta F1, Primo F1, Renegade F1.
- Pasternak – rośnie najlepiej na podłożu o odczynie obojętnym. Nasiona należy wysiać późną jesienią. Jest odporny na mrozy i nie wymaga okrywania na zimę.
- Czosnek –ząbki czosnku sadzimy do 15 listopada. Umieszczamy je w podłożu na głębokości 5-6 cm. Pamiętajmy, by posadzić je piętką w dół.
- Cebula – wymaga zasadowego podłoża. Sadzimy ją z dala od czosnku. Nie nawozimy środkami chemicznymi, lecz kompostem lub obornikiem (rok wcześniej).
Zdjęcia: 123RF