Krzew znany również pod nazwą Rosa rubrifolia. Na naturalnych stanowiskach można go spotkać w południowej, zachodniej i środkowej części Europy. Osiąga wysokość 2-3 metrów i rozrasta się na ok. 1,5 m szerokości. Jest w pełni odporny na mrozy. Jego liście mają wydłużony kształt, są wąskie, lekko ząbkowane na brzegach, a na końcu zaostrzone. Mają purpurową lub stalowozieloną barwę i widoczne, czerwone unerwienie. Młode przyrosty i pączki kwiatowe są czerwone. Pojedyncze kwiaty o średnicy 3 cm mają ciemnoróżowe płatki z białą nasadą. Wewnątrz kwiatu widoczne są wyraźnie żółte pręciki. Kwiaty zebrane są w kwiatostany po kilkadziesiąt sztuk i ładnie kontrastują na tle ciemnych liści. Delikatnie pachną. Rozwijają się od czerwca do lipca.
Owoce róży czerwonawej mają kształt kulisty i czerwoną barwę. Można je wykorzystywać do tworzenia jesiennych dekoracji, suchych bukietów oraz do przetworów (są jadalne). Osiągają ok. 1,5 cm średnicy.
Róża czerwonawa świetnie prezentuje się w każdym ogrodzie. Nadaje się do tworzenia nieformowanych żywopłotów, do sadzenia w ogrodach wiejskich, naturalistycznych oraz na skarpach (w stanie naturalnym rośnie w górach). Jest rośliną mało kłopotliwą. Radzi sobie w warunkach miejskich. Znosi okresowe niedobory wody. Bardzo rzadko bywa atakowana przez szkodniki lub rdzę.

Róża czerwonawa (Rosa glauca).
Podłoże
Przeciętne, piaszczysto-gliniaste, umiarkowanie wilgotne.
Stanowisko
Słoneczne lub lekko zacienione.
Walory dekoracyjne
Kwiaty, pokrój, liście, owoce.
Pielęgnacja
Usuwanie przekwitłych kwiatostanów przez cały okres kwitnienia. Opryskiwanie preparatami zwalczającymi rdzę lub szkodniki.
Zdjęcia: 123RF