Rajskie jabłuszka dojrzewają we wrześniu lub październiku. Na surowo nie są smaczne, ale można z nich robić wspaniałe przetwory.
Składniki:
- 1 kg rajskich jabłuszek
- 1 szklanka cukru
- 1 litr wody
- 7-8 goździków
- kawałek kory cynamonowej
- sok z połówki cytryny




Zebrane jabłuszka oczyścić z okwiatu i trochę przyciąć ogonki (nie należy ich całkiem usuwać, ponieważ potem, osączone z syropie, będzie wygodniej brać je z talerzyka) opłukać zimną wodą. Następnie owoce nakłuć wykałaczką – w starych przepisach podają, że należy to robić „szpilką drewnianą”, co oznacza, że nie powinny mieć kontaktu z metalem.
Zagotować 1 litr wody z goździkami i cynamonem, włożyć do wrzątku jabłuszka na 1-2 minuty. Potem wybrać je łyżką cedzakową na miskę. Do wody dodać cukier i gotować pół godziny, aż syrop lekko zgęstnieje. Ostudzone jabłuszka z powrotem włożyć do syropu i gotować 5-7 minut, uważając, żeby się nie rozpadły. Owoce przełożyć do słoiczków, zalać wrzącym syropem. Słoiczki zakręcić i postawić do góry dnem do wystygnięcia.
Jeżeli trochę syropu zostanie, można go użyć do zrobienia nalewki , dodając 1 szklankę syropu ½ szklanki spirytusu. Płyn przelać do butelki. Aby otrzymać nalewkę niezbyt słodką, można włożyć do butelki pestkę moreli. Po 10 dniach przefiltrować.