Koniec lata to czas, gdy dojrzewają liczne owoce. Ja lubię robić eksperymenty i mieszać je ze sobą, bo efekty potrafią być naprawdę bardzo ciekawe! Tym razem proponuję połączyć ze sobą gruszki, brzoskwinie i morele.
Potrzebne składniki:
- 1,2 szklanki wody
- 25 dag cukru
- 4-5 goździków
- niewielki kawałek kory cynamonowej
- 1 kg gruszek
- 1 kg moreli
- 1 kg brzoskwiń
Wodę z cukrem z goździkami i cynamonem zagotować na syrop. Gruszki obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Włożyć do gorącego syropu i gotować na małym ogniu, aż owoce zaczną się robić szkliste.
Dodać brzoskwinie obrane ze skórki, bez pestek, przekrojone na połówki. Gotować 30 minut na bardzo małym ogniu. Po tym czasie dodać obrane ze skórki, pozbawione pestek i przekrojone na połówki morele.
Smażyć owoce, często mieszając, aż powidło dobrze zgęstnieje. Przełożyć gorące do wyparzonych słoików, zamknąć i ustawić zakrętkami do dołu do wystygnięcia.
Takie powidło nadaje się doskonale do dekoracji lodów lub tarty z kruchego ciasta. Powidło cesarskie, jak sama nazwa wskazuje, jest po prostu wyborne.