Kwitnące rośliny cebulowe można uzyskać już nawet na Boże Narodzenie. Jeśli zabierzemy się do tego pod koniec listopada lub na początku grudnia, będziemy mieć kwitnące okazy w styczniu lub w lutym.
Każdy gatunek najpierw wymaga przechłodzenia przez okres kilku tygodniu. Cebule umieszcza się w doniczce lub specjalnym, szklanym naczyniu do pędzenia roślin cebulowych. Należy pamiętać, że do pędzenia nadają się wyłącznie zdrowe cebule w stanie spoczynku, czyli takie które nie zaczęły jeszcze kiełkować.
Do pędzenia nadają się przede wszystkim hiacynty, narcyzy, szafirki, krokusy i niektóre tulipany. Wybierajmy niskie odmiany.
Specjalne naczynia do pędzenia roślin cebulowych są tak wykonane, że w dolnej części znajduje się woda, a cebula znajduje się w części górnej, nad przewężeniem. Do takich naczyń wkłada się cebule już przechłodzone; można je dostać w marketach i centrach ogrodniczych. Po włożeniu cebuli do naczynia należy pamiętać, że poziom wody cały czas musi znajdować się poniżej jej piętki. Całość na początku ustawiamy w chłodnym miejscu (10-12° C). Po pewnym czasie korzenie zaczynają wyrastać i wypełniać dolną część naczynia. Gdy kwiaty zaczną się wybarwiać, wówczas naczynie przenosimy na parapet w jasne, cieplejsze miejsce.
Pamiętajmy, że w chłodnym pomieszczeniu kwiaty dłużej zachowają trwałość niż w ciepłym. Dlatego podpędzone rośliny cebulowe nie powinny stać blisko kaloryfera lub w pobliżu kominka.
Jeśli nie dysponujemy naczyniem do pędzenia roślin, możemy ułożyć cebule w zwykłej, szerokiej doniczce lub innym naczyniu, które będzie pasowało do wystroju mieszkania. Podłoże powinno być lekkie i przepuszczalne, najlepiej piaszczyste. Cebule przykrywamy ziemią tylko do połowy wysokości. Całość umieszczamy w chłodnym miejscu, np. w piwnicy lub w lodówce (w temperaturze ok. 8° C) na ok. 8-10 tygodni. Przez ten okres cebule się ukorzenią. Jeżeli zauważymy, że pojawiają się kiełki, należy je przykryć stożkiem zrobionym z papieru. Doniczkę przenosimy do pokoju, gdy pąki kwiatowe zaczną się wybarwiać.
Po przekwitnięciu rośliny uprawiane w doniczkach w podłożu powinny przeschnąć. Potem, wiosną można je przesadzić do ogrodu. Te uprawiane w szklanych naczyniu lepiej wyrzucić, gdyż zwykle się nie przyjmują.