Brązowe przebarwienia i uschnięte gałęzie krzewów i drzew iglastych pojawiają się zazwyczaj wiosną. Nie zawsze są to jednak efekty przemarznięcia. Taki stan igieł świadczyć może o pojawieniu się chorób, które dotyczą również korzeni.
Artykuł sponsorowany
Dlaczego igły brązowieją?
O ile jesienią taki proces jest zupełnie naturalny i nie powinien budzić wątpliwości, to pojawienie się brązowych przebarwień wiosną lub latem jest oznaką problemów, którym należy szybko zapobiec, by przywrócić dobry stan roślinie.
Przyczyn brązowienia igieł jest bardzo dużo. Należą do nich między innymi:
- niedostateczne nawożenie
- niewłaściwe pH podłoża
- niedostateczne nawodnienie
- fytoftoroza, czyli zgnilizna korzenia
- żerowanie szkodników (pędrak, zielona mszyca świerkowa, miniarka)
- inne choroby
Zapobieganie brązowieniu igieł
Zdiagnozowanie właściwej przyczyny brązowienia igieł i gałązek może nie być łatwe, dlatego działać należy na kilku poziomach. Stosując nawozy, należy skupić się zarówno na wzbogaceniu gleby w potrzebne iglakom minerały i mikroelementy, jak i pozbyciu się szkodników i objawów chorób. Gatunki iglaste potrzebują miedzi, żelaza, cynku i manganu by dobrze się rozwijać.
Skutecznym sposobem zapobiegania brązowieniu igieł będzie również zakwaszanie gleby. Jej odpowiedni odczyn sprawi, że drzewa i krzewy iglaste nie tylko będą wyglądać atrakcyjnie przez cały rok, ale staną się również bardziej odporne na niekorzystne działanie warunków atmosferycznych, szkodniki i choroby.
Kiedy iglaka nie da się uratować?
Najpoważniejszą chorobą, która powoduje brązowienie jest fytoftoroza, nazywana również zgnilizną korzeni lub chorobą nasady pnia. Korzenie najczęściej są wtedy obumarłe i brązowe, a nad ich tkankami znajduje się jasne i zdrowe drewno. Taki stan oznacza, że drzewko lub krzew należy usunąć jak najszybciej, spalić, a miejsce w którym stało zabezpieczyć środkami chemicznymi. Należy pamiętać, że skuteczność zwalczania fytoftorozy z preparatami Substral.pl możliwa jest wyłącznie we wczesnej fazie rozwoju choroby.