Mieczyki (Gladiolus) należą do grupy roślin nie zimujących w gruncie. Sadzimy je na początku maja i wykopujemy w październiku, przed nadejściem przymrozków.
Strzelisty pokrój, szablaste liście i kolorowe kwiaty rozwijające się w lipcu i sierpniu. Za to podziwiamy mieczyki. Te piękne rośliny należące do rodziny kosaćcowatych, w zależności od odmiany, osiągają 0,7-1,2 m wysokości. Zwykle kojarzą się z ogrodami wiejskimi. Ale można je również sadzić w kompozycjach naturalistycznych, przy nowoczesnej architekturze oraz w dużych pojemnikach na słonecznych tarasach. Dobrze wyglądają w zestawieniu z niższymi bylinami, które osłaniają dolną, mało efektowną część tych roślin.
Mieczyki często wykorzystuje się do tworzenia bukietów i dekoracji z kwiatów ciętych. Kwiatami tych roślin można dekorować stoły podczas przyjęć urządzanych w ogrodzie. Ich kwiaty mogą mieć bardzo różne kolory – biały, żółty, różowy, fioletowy, pomarańczowy, czerwony, zielony, limonkowy, łososiowy. Płatki niektórych odmian mieczyków są dwubarwne lub oryginalnie pofalowane.
Co lubią mieczyki
- stanowisko – słoneczne, ciepłe, osłonięte od wiatrów
- podłoże – żyzne, próchniczne, o odczynie obojętnym
- podlewanie – umiarkowane; nie można ich ani przesuszyć, ani zalać
- nawożenie – nawozem wieloskładnikowym do roślin kwitnących
- pielęgnacja – usuwanie przekwitłych kwiatów
Sadzenie
Bulwy mieczyków sadzi się do gruntu na przełomie kwietnia i maja na głębokości 6-10 cm. Jeśli posadzimy je później (np. pod koniec maja), zakwitną późnym latem. Podłoże przed posadzeniem roślin spulchniamy, aby delikatne korzenie mogły się swobodnie rozrosnąć. Rośliny sadzimy w środkowej lub tylnej części rabaty. Należy pamiętać, że ich łodygi i liście są kruche. Wysokie odmiany mogą wymagać podpór (np. wykonanych z drutu, który nie będzie widoczny).






Wykopywanie
W październiku, przed nadejściem przymrozków, bulwy wykopujemy i suszymy (w temp. 22-24º C). Odcinamy od nich pęd nadziemny, oddzielamy bulwy przybyszowe i umieszczamy w przewiewnej skrzynce z trocinami lub suchym torfem. Przechowujemy do kolejnego sezonu w suchym pomieszczeniu w temperaturze ok. 5-8º C.