Jestem kosmetyczką i bardzo lubię mój zawód. Od lat dbam o zdrowie skóry moich klientek i klientów. W zależności od potrzeb wykorzystuję zarówno dawne, jak i nowoczesne środki pielęgnacji.
Teraz, kiedy minął sezon na truskawki, doskonale zastąpią je maliny i czerwone porzeczki. Te owoce, pełne drogocennych substancji, również możemy bardzo łatwo wykorzystać jako kosmetyk. Szybko, tanio, efektywnie i bardzo przyjemnie.
Zanim jednak położymy na skórę pięknie pachnącą maseczkę z porzeczek lub malin, należy koniecznie wykonać próbę uczuleniową. Diabeł nie śpi i reakcja alergiczna może się pojawić nieoczekiwanie; nawet u osób, które nigdy przedtem nie miały takich objawów.
Oto sprawdzone przepisy
Maseczka do skóry dojrzałej, suchej, ale także młodszej wymagającej nawilżenia (twarz)
- garść oberwanych z gronka dojrzałych czerwonych porzeczek lub 10 malin
- 1 łyżka stołowa oleju – najlepiej sojowego, ale śmiało można wykorzystać lniany, winogronowy lub migdałowy
- rozgnieść owoce i wymieszać z olejem
- nałożyć na twarz na około 15-20 minut, a potem zmyć wodą
Maseczka porzeczkowa na twarz i dekolt
- rozgnieść na papkę 4-5 świeżych, dojrzałych porzeczek lub 10 malin
- nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy, szyi i na dekolt
- po 10-15 minutach zmyć wodą
Maseczka do skóry tłustej, trądzikowej
- garść oberwanych z gronka dojrzałych czerwonych porzeczek lub 10 malin
- ubite białko jajka
- wymieszać papkę porzeczkową lub malinową z ubitą pianą
- nałożyć na twarz
- zmyć wodą po 15-20 minutach
Maseczka dla każdego rodzaju skóry
- garść oberwanych z gronka dojrzałych czerwonych porzeczek lub 10 malin
- maślanka (1 łyżka)
- sok z cytryny (pół łyżeczki)
- wymieszać papkę owocową z maślanką i sokiem z cytryny
- nałożyć na twarz
- zmyć wodą po 15-20 minutach
Maseczka na włosy – przeciwłupieżowa
- rozgnieść garść oberwanych z gronka dojrzałych czerwonych porzeczek lub 10 malin
- wymieszać z żółtkiem jajka i 1 łyżką stołową oliwy z oliwek
- nanieść na umyte włosy i lekko wmasować w skórę głowy
- zmyć po 25-30 minutach