Marchew powinna pojawiać się często na naszych stołach, co jest oczywiste z uwagi na jej wartości. Najczęściej podaje się surówkę z jabłkiem i cytryną lub duszoną marchewkę z groszkiem; tego ostatniego dania serdecznie nie lubią moje wnuczęta. Natomiast przepadają za dwiema odmianami tego dodatku do mięs.
Pierwsza propozycja to marchewka duszoną z czosnkiem i zieloną pietruszką. Składniki: 4 marchwie, olej, 3 ząbki czosnku, posiekana natka pietruszki.
- Obraną ze skórki marchew kroję na plasterki.
- Duszę do miękkości.
- Dodaję czosnek, doprawiam solą, pieprzem, odrobinką cukru i zieloną pietruszką.
- Taką marchewkę podaję do pieczonego kurczaka.
Druga propozycja to marchewka duszoną na maśle z cynamonem. Składniki: 4 marchwie, 2 łyżki stołowe masła, szczypta cukru, szczypta cukru, łyżeczka do kawy cynamonu.
- Obraną ze skórki i pokrojoną na plasterki marchew duszę na maśle do miękkości.
- Gdy jest już prawie całkiem miękka, doprawiam solą, cukrem i cynamonem.
- Tę wersję marchewki podaję do pieczeni wołowej.
Zdjęcia: Barbara Walicka