Kumkwat to roślina cytrusowa. Kiedyś była mało popularna, natomiast dziś sadzonkę można nabyć bez większego problemu. Gatunek ten jest dość łatwy w uprawie. A co najważniejsze – obficie owocuje.
Kumkwat (Fortunella margarita) to wiecznie zielony krzew, którego ojczyzną są Chiny. Liczne uprawy tego gatunku znajdują się w obu Amerykach oraz w Grecji. Roślinę sadzi się dla smacznych złotopomarańczowych owoców (można je jeść na surowo lub po przetworzeniu). Od nich właśnie wywodzi się nazwa kumkwat (w języku chińskim oznacza złotą pomarańczę). Krzew charakteryzuje się ciemnozielonymi, błyszczącymi, podłużnymi liśćmi o całych brzegach i ostrym końcu. Jadalne owoce o wydłużonym kształcie pojawiają się w dużej ilości i to już na dość młodych okazach.
Krzew uprawiany w domowych warunkach może osiągnąć 2,5 metra wysokości. Jego pielęgnacja nie jest specjalnie skomplikowana. Wystarczy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
Co lubi kumkwat?
- podłoże – żyzne, zdrenowane
- stanowisko – słoneczne i ciepłe (minimum 8 godzin światła słonecznego w ciągu dnia); roślina znosi temperatury do -10ºC
- podlewanie – wiosną oraz latem regularne i obfite; nie można jednak dopuścić do tego, by było stale mokre (w przeciwnym razie korzenie kumkwata zaczną gnić); między jednym a drugim podlewaniem podłoże w doniczce może przeschnąć; zimą podlewanie należy ograniczyć
W sprzedaży dostępne są sadzonki krzewiaste i szczepione na pniu. Roślinę na okres letni można wynieść na słoneczny taras lub balkon. Doskonale będzie prezentować się w ceramicznej doniczce w zacisznym, ciepłym patio. Jesienią, zimą i wczesną wiosną kumkwaty można uprawiać w ogrodzie zimowym.
Więcej informacji o uprawie roślin cytrusowych TUTAJ.