Wraz z coraz wyższą temperaturą na dworze, coraz częściej myślimy nad spędzaniem wolnego czasu na świeżym powietrzu. Choć nie jest to polska tradycja, szczególnie polubiliśmy zwyczaj wspólnego przygotowywania i spożywania posiłków z grilla. Takie spotkania są pretekstem do spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi, a czasem również z sąsiadami. Ważne jest jednak, by mieć odpowiedni sprzęt, który umożliwi nam grillowanie i tu pojawia się pytanie, jaki grill wybrać?
Artykuł sponsorowany
Grill węglowy – wybór tradycjonalistów
Grill węglowy jest bez wątpienia najbardziej rozpowszechnionym w Polsce typem. Żaden inny grill nie da nam możliwości podlewania mięsa podczas smażenia piwem, ani nie zapewni nam charakterystycznego „dymnego” aromatu. Niestety ma to również swoje wady, gdyż w trakcie przyrządzania mięsa na grillu węglowym wydzielają się szkodliwe dla nas dioksyny.
Jeśli jednak mimo wszystko nie wyobrażamy sobie żadnego inne grilla prócz węglowego, to musimy przy jego wyborze zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Dobry grill tego typu powinien posiadać:
- odpowiedni materiał (żeliwo, stal nierdzewna, emalia porcelanowa);
- pokrywę z regulatorem dopływu powietrza;
- łatwy w czyszczeniu popielnik;
- termometr.
Szukając grilla węglowego warto zajrzeć na serwisy typu sprzedajemy.pl (https://sprzedajemy.pl/dom-i-ogrod/ogrod/grillowanie), gdzie znajdziemy wiele ofert sprzedaży również ze swojej okolicy.
Grill gazowy
To urządzenie jest znacznie bardziej przewidywalne i łatwiej nim sterować niż grillem węglowym. Możemy w prosty sposób manipulować temperaturą czy wielkością płomienia. Kolejną zaletą jest czystość, nie trzeba martwić się popiołem ani sadzą na ruszcie. Niestety grill gazowy, jak każde urządzenie, ma też swoje wady. Główną z nich jest konieczność transportu butli z gazem do miejsca, w którym mamy zamiar grillować. Ponadto gaz sam w sobie jest dość niebezpiecznym paliwem, w związku z czym wybrany przez nas grill musi posiadać odpowiedni certyfikat bezpieczeństwa, a my musimy zachować wszelkie wymagane środki ostrożności podczas korzystania z niego.
Grill elektryczny
To najbardziej uniwersalne urządzenie z wszystkich przez nas opisywanych, nadaje się do użycia w każdym miejscu i o każdej porze roku. Nie zgasi go porywisty wiatr, nie musimy obawiać się dymu, który może przeszkadzać sąsiadom, a do tego większość modeli jest niewielkich rozmiarów, więc zmieści się nawet na niewielkich rozmiarów podwórku. Jedyne czego wymaga grill elektryczny, to podłączenia do prądu.
Oczywiście nie jest to rozwiązanie dla każdego. Część osób uważa, że równie dobrze można przyrządzić jedzenie na patelni, gdyż nie mamy tu do czynienia z płomieniami, a jedynie z karbowaną płytą grzewczą. Z drugiej zaś strony grille elektryczne posiadają wiele praktycznych funkcji, takich jak np. termometr czy timer.
Jak widać wybór odpowiedniego grilla nie jest prosty, każdy typ ma wiele zalet. Najważniejsze jednak, by sprzęt, na który się zdecydujemy spełniał nasze oczekiwania, a korzystanie z niego było źródłem przyjemności. Warto przy tym pamiętać, że dania przygotowane na grillu, obojętnie którego typu, jest zdrowsze niż przyrządzane na patelni.