Bażyna czarna (Empetrum nigrum) to rzadka roślina występująca na torfowiskach oraz w górach pod krzewami kosodrzewiny. Jej urodę można podziwiać przez cały rok.
Bażyna to płożąca się, zimozielona krzewinka występująca w Polsce na naturalnych stanowiskach na północy i na południu. Rośnie na torfowiskach oraz w wilgotnych miejscach na górskich halach. Osiąga 0,15-0,5 m wysokości. Ma zdrewniałe pędy, na których osadzone są w okółkach igiełkowate, krótkie zielone liście. Od kwietnia do czerwca na roślinie rozwijają się jasnoróżowe kwiaty zebrane na szczytach pędów w baldachogrona. Później dojrzewają czarne, kuliste owoce, które mają ok. 0,5 cm średnicy.
Uwaga! Roślina chroniona. Znajduje się na Czerwonej Liście Roślin i Grzybów Polski wśród gatunków zagrożonych wyginięciem.
Czarne, kuliste owoce bażyny dawniej wykorzystywano do barwienia płótna. Są one jadalne. Zawierają witaminę C, B3 oraz mikroelementy. Trzeba jednak pamiętać, żeby nie zrywać ich z okazów rosnących w stanie naturalnym.
W ogrodach można uprawiać sprzedawaną w szkółkach i centrach ogrodniczych bażynę czarną (Empetrum nigrum) ‘Bernstein’, której liście zimą stają się żółtobrązowe. Krzewinka nadaje się do sadzenia w słońcu i lekkim cieniu, między krzewami iglastymi, na wrzosowiskach oraz w towarzystwie roślin wrzosowatych. Należy pamiętać, by zapewnić jej lekko wilgotne, próchniczne podłoże o kwaśnym odczynie. Jest w pełni odporna na mrozy.