Drzewo o szerokiej, kopulastej koronie rosnące w naturze w Ameryce Północnej i Środkowej, od Meksyku aż po Kanadę. Rośnie w wilgotnych łęgach i w bagiennych lasach. Doskonale znosi zalewanie. Osiąga tam nawet 45 metrów wysokości. W Polsce dorasta do kilkunastu metrów. Żywica tej rośliny wykorzystywana jest w medycynie oraz w przemyśle kosmetycznym. Zawiera wonną oleożywicę (tzw. styraks amerykański), która ma działanie bakteriobójcze i wykrztuśne. Swą angielską nazwę roślina zawdzięcza właśnie żywicy – sweet gum. Żywica bowiem jest wykorzystywana do produkcji gumy do żucia.
Pędy, pączki i liście po zerwaniu przyjemnie pachną wydzielając balsamiczny zapach. Liście są mocno powcinane, a ich klapy piłkowane. Pięknie przebarwiają się jesienią na kolor czerwony i fioletowy. Kwiaty są niepozorne, pojawiają się w maju, natomiast owoce – kolczaste kulki średnicy 3 cm, zwisające na długim ogonku – wyglądają niezwykle atrakcyjnie i oryginalnie. Drzewo w pełni odporne na mróz.
Podłoże
Wilgotne i żyzne, przepuszczalne, kwaśne lub obojętne
Stanowisko
Wymaga dużej ilości miejsca, najlepiej sadzić w dużym ogrodzie, na eksponowanym miejscu
Walory estetyczne
Liście, owoce, pokrój
Zdjęcia: 123RF, pixabay.com/WikimediaImages