Szybko rosnąca roślina pnąca osiągająca 5-10 metrów długości. Jej półzimozielone, skórzaste liście złożone są z pięciu listków o ciemnozielonej barwie. Fioletowe, drobne kwiaty rozwijają się na przełomie kwietnia i maja. Wydzielają delikatny zapach. Podłużne fioletowe owoce mają bardzo oryginalny wygląd i z wierzchu pokryte są woskowym nalotem (długość do 13 cm). Dojrzewają wczesną jesienią (wrzesień, październik). Po pęknięciu widoczny jest wewnątrz biały miąższ. Owoce są jadalne. Aby roślina zaowocowała, trzeba posadzić obok siebie kilka okazów tego gatunku.
Akebia najlepiej prezentuje się posadzona przy altanie, pergoli, trejażu. Sama owija się pędami wokół podpory.
Podłoże
Przeciętne, przepuszczalne.
Stanowisko
Słoneczne lub półcieniste, niezbyt gorące.
Walory dekoracyjne
Kwiaty, liście, owoce.
Pielęgnacja
Zbyt mocno rozrośnięte okazy można przycinać wczesną wiosną (marzec). Co kilka lat warto usuwać stare pędy.
Zdjęcia: 123RF